מצ"ח

פעמים רבות חיילים טובים נקלעים לסיטואציה בה הם נקראים לחקירת מצח (משטרה צבאית חוקרת), או גרוע מכך “נשלפים” מביתם או מבסיסם, ללא כל הכנה מוקדמת, ישר לתוך חדר החקירות. חקירת מצח היא סיטואציה קשה גם ל”עבריינים מנוסים” ובטח לחיילים נורמטיביים. לכן, ראינו לנכון לכתוב מאמר זה ובו מדריך הכולל מספר כללים חשובים לקראת חקירת מצח. קרוב שלכם נעצר? בסוף המאמר תמצאו גם כמה דרכי פעולה עבורכם.

מהי חקירת מצח?

חקירת מצח תתרחש במשטרת ישראל או בבסיס חקירות של מצח והיא נפתחת כשעולה חשד לקיומה של עבירה פלילית. החשד יכול לעלות לאחר דיווח מפקדים, הפללה של חייל או אזרח אחר או לאחר קבלת מידע מודיעיני. אז, יזומן החייל החשוד לחקירת מצח או לחילופין יעוכב או ייעצר ללא הודעה מוקדמת.  

מצ"ח, משטרה צבאית חוקרת, חקירת מצח

האם חייל יכול להיות מוזמן לחקירה במשטרה?

כל אזרח יכול להיות מזומן לחקירה במשטרה ולעיתים מצח עושים חקירות משולבות עם משטרת ישראל ואף חוקרים חיילים בתחנות המשטרה.

מהי חקירת מצח באזהרה?

כשאדם חייל נחקר בחקירת מצח באזהרה הוא נחקר כחשוד, בחשד לביצוע של עבירה פלילית מסוימת – עבירת סמים, אלימות, מין, נשק, עריקות ועוד. המשמעות של חקירת מצח באזהרה היא שאותו אדם חשוף להליך פלילי והגשת כתב אישום. לאדם שנחקר באזהרה זכויות שונות, אשר יוצגו לו בתחילת חקירתו. בתחילת חקירת מצח יבהירו החוקרים לנחקר כי יש לו זכות להיוועץ בעו”ד וכן זכות לשמור על שתיקה. על זכויות אלה, נפרט בהמשך.

חקירת מצח סמים

מרבית הנחקרים בחקירת מצח נחקרים בחשד לעבירות סמים שונות, החל מעבירות שעניינן שימוש והחזקת סמים לצריכה עצמית ועד עבירות שעניינן סחר והפצת סמים מסוכנים. מדובר בחקירות בהן משקיעים חוקרי מצח משאבים רבים – החקירות נמשכות שעות ארוכות ומתבצעות במסגרתן פעולות חקירה קבועות כמו בדיקת שתן לגילוי שימוש בסמים, חיפוש בבית ובבסיס, חיפוש במכשירו הסלולארי של החייל וחקירת מעורבים נוספים.

למרבה הצער, במשך שנות עבודתנו נתקלנו בחיילים רבים שנשלפו מבתיהם או מבסיסם בהפתעה, תוך שהמשטרה הצבאית מבצעת חיפוש בחפציהם האישיים. חיילים רבים, אשר לא קיבלו ייעוץ מעורך דין צבאי המתמחה במשפט הצבאי, במסגרת החקירה, מצאו את עצמם במעצר לתקופות ממושכות ואף מורשעים בעבירות סמים.

חקירת מצח אחרי שחרור

יש מי שחושבים שלאחר השחרור לא ניתן לחקור אותם – מדובר בטעות! חוקרי מצח יכולים לחקור חיילים משוחררים בגין אירועים שהתרחשו במהלך שירותו הצבאי של החייל והם אף יכולים לחקור אזרחים אשר שמם נקשר בחקירת מצח גם ללא קשר לשירות הצבאי, או להסתייע במשטרת ישראל בשביל לחקור אותם.

יתרה מזאת, לתביעה הצבאית יש סמכות להגיש כתב אישום כנגד חייל, על אירועים שקרו במהלך שירותו הצבאי, גם לאחר שחרורו. חייל שיוגש נגדו כתב אישום לאחר שחרורו יישפט בפני בית הדין הצבאי ובמידה וייגזר עליו עונש מאסר הוא ירצה אותו בכלא הצבאי.

מדריך לחייל שנחקר בחקירת מצח

הכנו לכם מדריך ובו כללי ברזל לחקירת מצח. מוזמנים כמובן ליצור איתנו קשר לצורך קבלת ייעוץ פרטני.

מה הסטטוס שלך, האם אתה נחקר באזהרה או נותן עדות, באיזו עבירה אתה חשוד?

קודם כל, עלייך להבין אם אתה מוסר גרסה בתור עד או חשוד שנחקר באזהרה. פעמים רבות גורמי החקירה גורמים לנחקר להרגיש שהגיע למסור עדות בעניינו של אחר, כשבפועל הוא נחקר באזהרה.

איך תדעו אם מדובר בעדות או חקירת מצ”ח באזהרה? בתחילת החקירה נדרש החוקר להגיד לכם אם אתם מוסרים עדות או נחקרים באזהרה בחשד מסוים. אם אתם חשודים על החוקר במצח לפרט בפניכם את זכויותיכם ביניהן הזכות להיוועץ בעו”ד והזכות לשמור על שתיקה. במידה ואתם לא בטוחים מה הסטטוס שלכם ובאיזה חשד אתם נחקרים – תשאלו את החוקר ותדרשו לקבל תשובה, לפני שאתם מתחילים למסור את גרסתכם.

חשוב לדעת כי כל עדות יכולה להפוך לחקירת מצח באזהרה לכן אף אם נקראתם “רק” למסור עדות, ישנה חשיבות מכרעת להיוועץ בעו”ד טרם מסירת הגרסה. 

מדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין צבאי בחקירת מצח?

תתייעצו עם עורך דין! לרוב הנחקרים אין ניסיון בחקירת מצח ובחקירות פליליות ואילו לנו כעורכי דין צבאיים ניסיון של שנים רבות, היכרות עם המערכת הצבאית, מערכת המשפט הצבאית-פלילית מבפנים ועם תחבולות החקירה השונות של מצח. לכן, ישנה חשיבות מכרעת להיוועצות בעורך דין צבאי שיסייע לכם במהלך החקירה. התייעצות עם עורך דין לא גורמת לכם להיראות אשמים והיא לא מזיקה לכם, התייעצות עם עורך דין זוהי אחת הזכויות המרכזיות והחשובות שלכם כנחקרים. במידת האפשר צרו קשר עם עורך דין צבאי ותקבלו ייעוץ לפני החקירה. כתבי אישום רבים מוגשים מידי יום בהסתמך על דברים שמסרו נאשמים בחקירת מצח מבלי שהתייעצו עם עורך דין.

מבחינת החוקר מטעם המשטרה הצבאית החוקרת עורך הדין שלכם מעכב את החקירה, עוזר לכם ומגן עליכם, דבר שמקשה עליו לסיים את החקירה בהצלחה מבחינתו. פעמים רבות חוקרים יגידו לכם שיש לכם זכות להיוועץ בעו”ד אך באותה נשימה ינסו לשכנע אתכם לוותר על הזכות באמתלות שונות – “אולי קודם תשמע את השאלות”; “זה חשד לא רציני”; “מאוחר, ייקח זמן עד שעורך הדין יענה” ועוד. אל תיכנעו ללחציו של חוקר מצח ותעמדו על זכויותיכם.

מדוע יש להתייעץ עם עורך הדין לאורך כל חקירת מצח?

במהלך חקירת מצח יכולים לעלות חשדות חדשים או פעולות חקירה שונות – פוליגרף; עימות עם מעורב אחר או עם מתלוננת; מסדר זיהוי; מסירת דגימת DNA; שחזור ועוד. במקרים כאלה יש הכרח לבקש להתייעץ עם עורך הדין שלכם פעם נוספת, אם לא נותנים לכם תתעקשו ותסרבו להמשיך בחקירת מצח עד שתקבלו ייעוץ מתאים.

האם כדאי לדבר בעל פה עם חוקרי מצח?

הימנע משיחות בעל פה עם גורמי החקירה ועם כל אדם הנמצא בבסיס החקירות. פעמים רבות ינסה החוקר לנהל איתכם שיחה חברית ונעימה, לעיתים אפילו מחוץ לחדר החקירות בעודכם מעשנים סיגריה, במטרה לגרום לכם להגיד דברים ולפלוט מידע מפליל בשיחה רגועה יותר. אל תתפתו לנהל שיחות בעל פה וזכרו שכל מה שתאמרו מוקלט, מתועד ויהווה חלק מחומר הראיות. אם החוקר רוצה לשוחח איתכם בעל פה, תגידו לו בנימוס שתשמחו לענות על השאלות ולשתף פעולה, בתנאי שהדברים שתמסרו יירשמו במלואם.

האם ומתי כדאי לשמור על זכות השתיקה בחקירת מצח?

שאלה שמעסיקה נחקרים רבים בחקירת מצח היא האם כדאי לשמור על זכות השתיקה. אם נחקר שומר על זכות השתיקה, עניין זה כשלעצמו יכול להוות תוספת ראייתית לראיות התביעה. אם הדברים שתמסרו לחוקרים לא מפלילים אתכם, עדיף לכם לענות לשאלות החוקרים במלואן ולשתף פעולה. אם הדברים שתגידו בחקירה עלולים לסבך אתכם יותר, עדיף לשתוק. מדובר בהחלטה משמעותית, גורלית ובלתי הפיכה, לכן יש להיוועץ בעורך דין צבאי, לבחון כל מקרה לגופו ולקבל החלטות מושכלות.

חוקרי מצח – תרגילי חקירה

במהלך חקירת מצח משתמשים חוקרי מצח בתרגילי חקירה ותחבולות לגיטימיות, המותרות על פי דין. חוקר מצח יכול להסתייע במדובבים, להקליט אתכם במסדרון או בניידת משוחחים עם מעורב אחר, להשאיר אתכם עם מכשיר הטלפון שלכם בחדר החקירות ולצלם אתכם מנסים להתקשר או לסמס לאחרים, להפעיל עליכם לחץ, להתנהג כאילו הם חברים שלכם ובמקרים מסוימים אף לתת לכם עצות ולהבטיח הבטחות. עליכם לעמוד על זכויותיכם, להיוועץ בעורך דין צבאי ולזכור שמרגע שנכנסתם לחקירת מצח ולחדר החקירות אתם מצויים בחקירת מצח כל הזמן ומתועדים כל העת. חוקרי מצח אינם חברים שלכם והם לא רוצים לסייע לכם.

קודם קוראים את פרוטוקול חקירת מצח, רק אחר כך חותמים

בתום חקירה יפיק חוקר מצח את דף האמרה, פרוטוקול החקירה, בו מפורטות כלל השאלות שנשאלתם והתשובות שמסרתם, הוא יבקש שתחתמו בתחתית כל דף כראיה לנכונות הדברים. עליכם לקרוא היטב את כל השאלות והתשובות שנרשמו, בדקו שהדברים אכן משקפים את מה שהתרחש בחדר החקירות. פרוטוקול חקירת מצח יהווה חלק מחומר הראיות ולא יהיה ניתן לשנותו לאחר מכן.

נגמרה חקירת מצח, מה עכשיו?

לאחר סיום החקירה הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא ליידע מיד את עורך הדין שלכם ולפרט בפניו מה נשאלתם ומה מסרתם בחקירת מצח. יש חשיבות לשוחח עם עורך הדין שלכם מיד עם סיום החקירה, לשחזר באוזניו את הלך הדברים ולהתחיל לאסוף ראיות שיוכלו להוכיח את חפותכם. עורך הדין יסביר לכם מה הולך לקרות בהמשך הדרך ויסייע לכם לסיים את ההליך בצורה הטובה ביותר עבורכם.

מה עושים אם קרוב משפחה שלי נעצר על ידי מצח או נחקר בחקירת מצח?

כאשר קרוב משפחה נחקר על ידי מצח  ונעצר  קודם כל, חשוב להסדיר ייעוץ וייצוג משפטי בהקדם האפשרי. ניתן אף להתקשר לבסיס מצח הרלוונטי ולבקש לעצור את החקירה לצורך הסדרת ייצוג משפטי וקבלת ייעוץ. חשוב לדעת שייעוץ בחקירת מצח יכול להינתן לא רק לבקשת הנחקר אלא גם לבקשת קרובי משפחה. אם הנחקר יצר איתכם קשר, חשוב לשאול אותו היכן הוא נחקר ולקשר אותו עם עורך דין צבאי מנוסה, או לחילופין להגיד לו להמתין עד שתסדירו עבורו ייצוג של עורך דין צבאי.

משרד עורכי דין אטקין חברון – עורכות דין צבאיות לחקירת מצח

כעורכות דין צבאיות מזה שנים רבות, יש לנו ניסיון רב בייעוץ בחקירות מצח, החל מעבירות פשוטות ועד ייעוץ בחקירה בחשד לביצוע עבירות חמורות ביותר. רבים האנשים שממעיטים במשמעות ההתייעצות עם עורך דין צבאי בחקירה אבל זהו השלב החשוב ביותר שיכול לגרום לחקירה בחשדות חמורים להיסגר ולהיעלם לחלוטין. מהצד השני, ישנם מי שלא מתייעצים עם עורך דין צבאי בחקירה, נעצרים ולאחר מכן סוחבים איתם תיק פלילי שנים רבות קדימה. אנחנו כאן כדי לסייע לכם, אל תעברו חקירת מצח לבד.

יצירת קשר