מעצר צבאי

מערכת המשפט הצבאית

לצבא מערכת משפטית נפרדת מזו האמונה על אכיפת החוק על אזרחים. הצבא מקפיד על המשמעת ואכיפת החוק בקרב משרתיו. על מנת לעשות כן, למערכת אכיפת החוק הצבאית משאבים רבים.

לצבא בתי דין עצמאיים, עבירות צבאיות ייחודיות ודיני מעצר ייחודיים. דיני המעצר הצבאיים מתכתבים עם עקרונות השירות הצבאי בכללותו ומקדמים ערכים שהמערכת הצבאית מבקשת להגן עליהם ולהטמיע בקרב משרתי הצבא.

כאשר עוסקים בדיני מעצרים, ההבדל בין מערכת המשפט הצבאית והאזרחית בולט במיוחד. שכן, להבדיל ממערכת המשפט האזרחית דיני המעצר הצבאיים מחמירים במיוחד. עילות המעצר הקיימות בצבא רבות יותר וחלופות המעצר מועטות ביחס לאזרחות. התוצאה היא שאם חייל חשוד או נאשם בביצוע עבירה, גדל הסיכוי שייעצר עד תום ההליכים המשפטיים עניינו.

עילות המעצר בצבא

במערכת המשפט הצבאית, עילות מעצר ייחודיות שלא קיימת בערכאות האזרחיות. אלה הן “עילת הפגיעה במשמעת הצבאית” ו”עילת המסוכנות הצבאית”.

העילה של מסוכנות צבאית היא עילה מניעתית במהותה, והעילה של הפגיעה במשמעת הצבא היא הרתעתית.

מקום בו יתבקש מעצרו של חייל, על השופט לשקול האם שחרורו יוכל להעמיד את החברה או חיילים נוספים בסביבתו בסכנה. זאת, בהתחשב בעבירה שנעברה, בנסיבות ביצועה ובתפקיד החייל. עניין נוסף שעל השופט לשקול, האם שחרור החייל ממעצר יש בו בשביל להוביל לפגיעה במשמעת הצבאית. שכן, מקום בו החלטה המורה להשיב חייל שחשוד בביצוע עבירה פלילית ליחידתו תוביל להתרופפות במשמעת הצבאית, יכול הדבר להטות את הכף להותרתו במעצר.

עילות המעצר הייחודיות לצבא, מתווספות לעילות המעצר הקיימות גם במערכת המשפט האזרחית. כולן ישקלו עת יתבקש מעצרו של מי שחוק השיפוט הצבאי חל עליו. נוכח האמור, כאשר מדובר במי שמעצרו מתבקש מבית הדין הצבאי, גדל הסיכוי כי הבקשה תענה בחיוב על ידי השופט היושב בדין.

מה הן חלופות המעצר בצבא?

הבדל משמעותי נוסף בין מערכת המשפט האזרחית לצבאית, נוגע לאפשרות של נקיטה בחלופות מעצר. בעוד שבאזרחות קיימות חלופות מעצר רבות ומגוונות כמו מעצר בית מלא או חלקי, מעצר באמצעות אזיק אלקטרוני, מעצר בית בצד הפקדת ערבות או יחד עם משגיח שמוסכם על בית המשפט, הרי שבצבא יש רק חלופת מעצר אחת.

חלופת המעצר היחידה שקיימת בצבא, היא חלופה בדמות שחרור ל”מעצר פתוח”. זוהי למעשה חלופת מעצר צבאית, המהווה סוג של ריתוק בבסיס. חייל שנקבע שיש להחזיק אותו במעצר פתוח, ישהה בבסיס ולא תותר לו היציאה ממנו אלא בהחלטת שופט.

מה ההשלכות של מעצר צבאי?

על מנת לעמוד על השלכות המעצר יש לקיים הבחנה בין מעצר למאסר. מדובר בשני מושגים שרבים מתבלבלים ביניהם. מי שמצוי במעצר חשוד בביצוע עבירה פלילית, ונמצא במעצר במהלך משפטו. מי שמרצה תקופת מאסר, הוא מי שהורשע ונקבע שהוא אשם בביצוע עבירה. חייל יכול לשהות במעצר ימים בודדים או חודשים ארוכים עד שתתברר אשמתו.

חייל שמשוחרר ממעצר, מבלי שהורשע בביצוע עבירה פלילית, רשאי לחזור ליחידתו ולהמשיך בשירותו הצבאי. זאת, בכפוף לשיקול דעת מפקדיו ולהחלטתם. החייל מחויב לחזור לשירות צבאי, אלא אם קיבל פטור. חייל שהיה במעצר ימים בודדים, סביר להניח שיוכל לחזור לשגרה מלאה במהירות. להבדיל, חייל שהיה מצוי במעצר פרק זמן ממושך, ייתכן כי לא יוכל לשוב למלא את תפקידו. לעיתים, בעת ימי המעצר יפספסו חיילים מועד יציאה להכשרה או קורס או שאחר ימלא את תפקידם. פגיעה מסוג זה יהיה על החייל לשאת וככל הניתן לתקן בהמשך דרכו בצבא.

מנגד, ההשלכות על חייל ששוחרר ממאסר, לאחר שהורשע בביצוע עבירה פלילית, יכולות להיות מרחיקות לכת. חייל שהורשע בפלילים, יכול למצוא עצמו מחוץ למערכת הצבאית ומוכתם ברישום פלילי.

איפה חיילים מוחזקים כשהם במעצר צבאי?

החל מחודש אפריל 2021, בצבא יש בסיס כליאה אחד הממוקם במחנה גור בבית ליד. בסיס הכליאה מכונה כלא נווה צדק, כלא 10 או בסיס כליאה (בס”כ) 416. כלא נווה צדק החליף את בתי הכלא הצבאיים הישנים – כלא 4 שהיה ממוקם בתוך צריפין וכלא 6 שהיה ממוקם באזור עתלית.

לקריאה מורחבת על הכלא הצבאי, כלא נווה צדק, לחצו כאן

משרד עורכי דין אטקין חברון – מעצר צבאי

עו”ד ליאור אטקין ועו”ד אריאל חברון בעלות ניסיון מצטבר של למעלה מעשור בייצוג בהליכים שונים שמתנהלים במערכת המשפט הצבאית. את הניסיון העשיר בדין הצבאי צברו בעת ששירתו כסנגוריות בכירות בסנגוריה הצבאית.

על מנת לייצג באופן איכותי בדיון מעצר צבאי, ולהביא לשחרור המיוחל מן המעצר יש להכיר את מערכת המשפט הצבאית. לאורך השנים ייצגנו בהצלחה חיילים רבים שמעצרם התבקש, עורכי הדין במשרד בקיאים בדיני המעצר הצבאיים ומחזיקים בניסיון רב בייצוג חיילים במסגרת דיוני מעצר.

יצירת קשר